Betala räkningar med kort

BetalolargeDet blir allt mer populärt att betala sina räkningar med kort på internet, i alla fall enligt Privata Finansers senaste enkätundersökning. Till en början var denna metod att betala sina räkningar på både kostsam och tidskrävande, samt att det var svårt att se några egentliga, konkreta fördelar jämfört med att betala räkningarna på traditionellt sätt i sin internetbank.

Men idag har tjänsterna blivit så mycket bättre, kostnaderna har totalt sett sjunkit, och man tar nu på allvar upp kampen med de mer traditionella internetbankerna om att få hantera kundernas betalningar!

Att betala sina räkningar med sitt kontokort på nätet är ingen ny företeelse ur ett globalt perspektiv. Särskilt i USA har det under många år tillhandahållits tjänster där man kan betala sina räkningar med kort. I många fall har man även försökt att koppla på och förenkla några av de mer lättillgängliga bankärendena till sina tjänster – allt för att kunna vinna över kunder från bankerna och försöka ge bästa service till kunden.

Billhop och Betalo

I Sverige finns än så länge bara två renodlade tjänster där man kan betala sina räkningar med kort, nämligen Billhop och Betalo. Båda fungerar väldigt smidigt med enkla och tydliga webbplatser samt lättlästa instruktioner. Medan Billhop verkar nischa sig lite mer mot egenföretagare som t ex vill kunna skjuta upp betalningen av sina leverantörsfakturor, så riktar sig Betalo mot en mer bredare publik där man t ex erbjuder slopade serviceavgifter om man betalar med vissa typer av kreditkort.

Vad är fördelarna med att betala räkningar med kort?

Som vi ser det finns det två stora fördelar med att betala sina räkningar med kort:

1/. Du kan tillgodogöra dig bonusen eller poängen på vissa kort. Många betal- och kreditkort erbjuder idag poängssystem eller någon form av återbäring till kunden om man väljer just deras kort. Ett exempel är renodlade matkort som t ex ICA Banken eller Coop MedMera. Hos ICA får man återbäring i form av rabattcheckar och på Coop får man poäng som kan växlas till olika varor och tjänster. Ett annat bra exempel är t ex flygpoäng som SAS Eurobonus elller Norwegian Reward.

Det kanske kan låta lite snålt att jaga bonuspoäng på detta sättet, men faktum är att det kan handla om ganska många poäng på ett år genom vanliga vardagsinköp och räkningsbetalningar. Om man t ex har en hyra på 9.000 kr per månad och använder sitt Coop MedMera Mer-kort till att betala den varje månad via Betalo, så får man ihop 108.000 Coop-poäng per år, bara för en enda räkning och för att man väljer att betala den hos Betalo istället för hos banken. 100.000 Coop-poäng motsvarar en rabbatcheck på 1.000 kr i Coops matbutiker. Och eftersom Coop-kortet är ett så kallat ”partnerkort” hos Betalo så är det helt gratis att använda betalningstjänsten.

2/. Du kan utnyttja betalningsfristen på kortet eller själva krediten. Om du har många räkningar en månad eller behöver skjuta upp någon räkning, så kan det vara klokt att utnyttja kortets kreditfunktion. De flesta svenska kontokort/betalkort har en betalningsfrist om 30-60 dagar från det att ett köp görs, vilket på så sätt kan utnyttjas i syfte att skjuta upp vissa räkningar om man så behöver. Man kan naturligtvis även utnyttja en eventuell kredit på kortet, men då får man också räkna med ränta på det utestående beloppet. Många gånger kan detta ändå löna sig jämfört med att t ex ta ett lån eller ett köp på avbetalning.

Det finns många andra fördelar med tjänsterna som kanske inte är lika uppenbara men som vi har upptäckt efter en tids användning. Framförallt så får man järnkoll på sina räkningar eftersom dessa organiseras snyggt och prydligt efter räkningstyp och i kronologisk ordning. När man betalar sina räkningar via internetbanken så kan man få en känsla av att dessa ”försvinner” i det allmänna kontoflödet och kan vara svåra att hitta senare om man skulle behöva det. Både hos Billhop och Betalo behöver man inte leta utan får superkoll från första dagen man börjar använda tjänsterna.

En annan riktigt trevlig funktion som uppskattas är möjligheten till att skriva ut papperskvitton för varje betalning som man har genomfört. Särskilt bra är detta om det skulle uppstå någon tvist med ett företag kring t ex en betalning. Mycket bra!

Klicka här för att betala räkningar med kort hos Billhop!

Hur fungerar det att betala räkningar med kreditkort?

Hela processen är väldigt enkel. Man besöker antingen Billhop eller Betalo samt registrerar sig för ett konto, något som naturligtvis är helt gratis. Hos Betalo kan man registrera sig och logga in via Mobilt BankID. När man sedan vill börja betala räkningar loggar man in på sitt konto och kommer direkt till tjänsten för att betala räkningar. Hos Betalo behöver man inte ens logga in via dator, utan det går även att genomföra räkningsbetalningar via deras app. Första gången man ska betala räkningar med kort rekommenderar vi dock att man gör det via sin hemdator av säkerhetsskäl.

Först får du välja vilket av dina kort du vill betala med. Om du har flera kort går det bra att spara dessa på sitt konto så att man slipper ta fram dem varje gång, vilket är smidigt. Anslutningen till sajten är krypterad och helt säker, så man behöver inte känna sig orolig för att lämna ut kortuppgifterna i detta fallet.

Därefter skriver man in fakturauppgifterna som står på din räkning eller faktura, dvs vilket bankgiro eller plusgiro som beloppet skall betalas in på, samt OCR-nummer. Använder man Betalo-appen behöver man inte göra detta manuellt utan man kan scanna in uppgifterna till sitt konto genom den vanliga kameran på telefonen, vilket är smidigt. Om betalningsdagen, alltså den dag då fakturan ska vara betald är inom 7 dagar kommer du att debiteras på en gång. Sker det längre fram så får du ett SMS när pengar kommer debiteras.

Varje gång du gör en betalning via Betalos tjänst sparas betalningen som ett PDF-kvitto som sedan skickas till dig. Det blir med andra ord enkelt att hålla koll på vad du betalat.

Betalsmall300

Finns det några nackdelar med att betala räkningar med kort?

En nackdel är att det utgår en serviceavgift, (för närvarande 2,5% av räkningens utestående belopp), hos både Billhop och Betalo när man betalar en räkning. Hos Betalo finns det dock flera så kallade ”partnerkort” där serviceavgiften antingen är reducerad, (som t ex för kreditkortet Gustav), eller slopad helt som för de olika Coop MedMera-korten. De kreditkort som räknas som partnerkort hos Betalo för närvarande kommer från följande kreditinstitut: MedMera Bank, Santander, Ikano, LIC Banktjänster, Villabanken och Wasa Kredit. Mer information om partnerkorten hittar du på Betalos hemsida.

En annan nackdel är att det oftast inte går att betala fakturor som kommer från andra från banker eller kreditinstitut, något vi tycker är lite märkligt om man nu dessutom är beredd att betala en avgift för det. Det blir lite skevt att man å ena sidan kan betala t ex en räkning från Klarna (Nordea Finans), men det går inte att betala en räkning från SEB Kort. För att man helt uteslutande och till 100% skulle använda sig av tjänsterna för att betala sina räkningar (utan att behöva använda även sin internetbank), så måste det naturligtvis finnas möjlighet att betala alla räkningar på ett och samma ställe, precis som på banken!

Fler sätt att betala räkningar med kort på

Fler kreditinstitut har hoppat på möjligheten att låta kunderna betala med kort, även om man inte har lanserat separata tjänster som hos Billhop och Betalo. Hos Bank Norwegian kan man t ex betala räkningar med sitt Bank Norwegian Kreditkort. Man loggar in helt enkelt in på ”Mina Sidor” hos Bank Norwegian och väljer kortet som betalkonto samt fyller i OCR-nummer, Bankgiro/Postgiro och belopp. Dock belastas kontot med kostnadsränta från och med dagen för fakturabetalning.

Ikano Bank erbjuder kreditkortet Ikano Kort. I samarbete med Betalo kan kortägare betala sina fakturor med kortet. Betalo tar normalt ut 2,5% i avgift på fakturabeloppet, men för kunder med Ikano Kort tas ingen avgift ut. Man betalar genom att fylla i ett formulär på Ikano Banks hemsida, varefter man flyttas över till Betalos  sida och slutför betalningen.

Även Supreme Card har lagt till möjlighet att betala räkningar. Tjänsten kostar 0,95% av fakturabeloppet men som lägst 30 kr. På belopp upp till drygt 3100 kr betalar man alltså 30 kr för tjänsten. Det funkar endast vid fakturor med betalning till Bankgiro. Du som betalare måste kunna identifiera dig med e-legitimation.

Slutligen kan vi nämna att det även går att betala räkningar med kort hos Danske Bank med deras MasterCard Guld. Men precis som hos Bank Norwegian utgår ränta från och med betalningstillfället.

Sammanfattning

Till sist kan vi varmt rekommendera att betala räkningar med kort hos Betalo eller Billhop. Båda tjänsterna är trygga och säkra, betalda räkningar arkiveras på ett snyggt sätt, och med vissa kort är tjänsterna helt gratis att använda.

Klicka här för att betala räkningar med kort hos Billhop!

Betalo728

 

 

 

2 Comments

  1. Hej, vi erbjuder internationella lån till privatpersoner och företag över hela världen. Vår ränta är 2% per år. Vi tillhandahåller lån från vilket belopp som helst från $ 2000 till $ 30,000,000.00 för något lagligt ändamål. Vi erbjuder också långfristiga lån på 1-25 år. Så om du behöver någon form av ekonomiska medel för att sortera ut saker, är det det företag du kan lita på och relatera till. Ansökan är tillgänglig för sökande som är 18 år och äldre. Kontakta oss idag för alla dina ekonomiska behov. Med vänliga hälsningar, kontakta herr Ibrahim Via: ibrahimhoffman@gmail.com eller besök vår hemsida: https://ibrahimhoffman.wixsite.com/ibrahimhoffmanfirm

Kommentera

WordPress spam blocked by CleanTalk.